KÖPRÜLER(SABİT) VE TAKMA(HARAKETLİ) DİŞLER

Diş hekimleri bilirler ki en iyi diş kendi doğal dişlerinizdir ve sorunlu dişi veya dişleri çekmemek için ellerden geleni yaparlar fakat bazen diş veya diş etrafı dokular aşırı zarara uğramış olurlarsa diş veya dişler kaybedilir. Eksik olan dişleri tekrar yerlerine benzerlerinin koymanın çeşitli yöntemleri vardır.(köprü, implant, takma diş gibi)

KÖPRÜ(SABİT PROTEZ)        

Eğer eksik bir dişiniz varsa eksik olan dişi mümkün olduğu kadar kısa sürede yerine koymak gereklidir. Köprü eksik dişin yanındaki dişlerin kötü hareketini engelleyecek, estetigi sağlayacak ve eksilen çiğneme kuvvetini yerine getirecektir. Köprüler sabittir yapıştırıldıktan sonra yerinden çıkmaz. Köprülere kaplamalar gibi metal, porselen, metal destekli porselen, zirkonyum gibi materyallerden yapılabilinir.

KÖPRÜ YAPIM AŞAMALARI

1.BASAMAK

Diş Hekiminiz lokal anesteziyle dişlerinizi uyuşturur. Dişlerinizi köprü için hazırlar ve geçici kaplamalar için ölçü alır. Geçici kaplamalar daimi köprü(porselen gibi)takılana kadar dişinizi koruyacaktır. Geçici kaplama daimi köprü şekline ve rengine benzemeyebilir. Daimi ölçü alınır(bazı durumlarda asıl ölçü dişetlerinin iyileşmesi için ikinci seansa bırakılır)

2.BASAMAK

 Daimi ölçünüz diş laboratuarına gönderilir. Bu ölçü model olarak ağzınızın birebir kopyasıdır. Bu aşamada kaplamamızın alt yapısının kontrolü yapılır(metal alt yapılı ise metal prova yapılır)Bu aşamadaki düzeltilmesi gereken yerle düzeltilir, uyumluma yapılır. Eğer bu aşama yapılmadan atlanırsa bir sonraki son prova aşamasında metaldeki hataları düzelmek çok zor bazen imkânsızdır.

 3.BASAMAK

Son prova aşamasında köprünüz son haline çok yaklaşmıştır. Geçici kaplamalarınız çıkarılır daimi köprü dişe yerleştirilir ve diş hekimi tarafından uyumu, şekli ve rengi kontrol edilir. Yapılması gereken uyulmamalar yapılır ve köprü diş laboratuarına glaze e ( son parlaklık ve pürüzsüz hal alması) gönderilir. Diş laboratuarından gelen kaplama diş hekimi tarafından yapıştırılır.

 Bu aşamalar diş hekimleri tarafından  uygulanan bir yöntemdir fakat sizin dişinizin özel bir farklılığı olabilir ve diş hekimi buna uygun olarak prosedürlerde değişiklik yapabilir.Bu yapım 3 ile 10 gün arasında sürmektedir.Köprü yapım aşamaları kaplama yapım aşamaları ile hemen hemen aynıdır.

TAKMA DİŞLER(HAREKETLİ PROTEZLER)

İki tip hareketli protez vardır.

Bunlar; 

1 - bölümlü(yarım)hareketli protezler

Bölümlü protezler köprünün yapılamayacağı kadar uzun boşluk yada ağız dişsiz sonlandığında kullanılır.Bu protezler kroşeler(kancalı),hassas tutucu gibi tutucular kullanılarak yapılabilinir

2 - tam hareketli protezlerdir

Tek bir çenedeki tüm dişler kaybedildiğinde de tam takma(hareketli) dişler kullanılır. Unutmayın ki takma dişlerde daha önceki doğal dişlerinizin ihtiyacı olduğu gibi iyi bir bakıma ihtiyacı vardır

 

 

İlk randevuda ölçü alımı ile birlikte toplam 4–5 seans ve 1–2 hafta süren bir işlem sonucu proteziniz teslim edilir. Ağızda var olan dişlerin korunabilmesi ve protezin uzun süre kullanılabilmesi için hijyen büyük önem taşır.. İyi bir ağız sağlığı oluşturulduğunda proteze bağlı birikim bölgeleri ortadan kaldırılabilir. Yemeklerden sonra protezler ağızdan çıkarılıp önce ağızda var olan dişler fırçalanmalı ve sonra protezler su ve fırça yardımıyla temizlenmelidir. Bu ilişme de hekim tarafından aksi söylenmedikçe gece yatarken ağızdan çıkarılmalıdır.

© 2015 Alanya Dental Clinic